Vaisių džiovinimas namuose


Vaisių džiovinimas namuose

Džiovinti vaisiai, daržovės skanus ir maistingas užkandis mums ir mūsų vaikams, kai norisi kažko skanaus ir sveiko užkrimsti. Džiovinimas yra puikus būdas pasiruošti tokių skanėstų, o taip pat maisto atsargų žiemai. Norint, kad vaisių džiovinimas namuose netaptų varginančiu procesu, verta pagalvoti apie geros vaisių džiovyklės įsigijimą. Tuo labiau, kad vaisių džiovyklė yra universalus įrengimas, tinkamas ne tik vaisių, bet ir kitų maisto produktų džiovinimui.

 

Sedona vaisių džiovyklė

Kokius vaisius dažniausiai džioviname?

Dažniausiai džiovinamais ir mums labiausiai įprastais kramsnoti džiovintais vaisiais yra tapę obuoliai, kriaušės, iš uogų – spanguolės, vyšnios. Džiovintais obuoliais ir kriaušėmis anūkus vaišindavo, kompotą virdavo dar mūsų močiutės. Seniau, namuose džiovintus skanėstus ruošdavo tuo metu visiems įprastu būdu – suklojant plonomis skiltelėmis, tiesiog ant primūrytos pečiaus dalies, liaudyje vadinamo „zelikiu“ arba „liuptu“. Mūsų mamos atsargas galėjo ruošti jau moderniau, pasitelkusios į pagalbą elektrines orkaites. Pastaruoju metu namuose mielai džioviname ir citrinų, apelsinų žieveles, kurių žiemą galime panaudoti įtarkuojant į pyrago tešlą arba panaudoti ruošiant gaivinantį gėrimą. Šiuo metu viena iš naujausių ir jau madingų tapusia tendencijų - vietoje įprastų bulvių traškučių krimsti džiovintų morkų, burokėlių, bananų traškučius. Taigi, vaisių džiovinimas namuose yra praktiškas ir lengvas būdas sveikai pasiruošti įvairių skanėstų.

 


Vaisių džiovintuvas

Kaip vyksta vaisių džiovinimo procesas vaisių džiovyklėje?

Šiais laikais, kai apstu moderniausių prietaisų, džiovinti vaisius galima žymiai greičiau ir patogiau, t. y. su vaisių džiovykle. Maisto džiovintuvas - dehidratorius remiasi gana paprastu veikimo principu: vyksta šilto oro cirkuliacija, t.y. pučiamas oras išgarina vaisiuose, daržovėse esančius skysčius, jos beveik nepakeičia spalvos. Išdžiovintas maistas išlaiko visus fermentus ir maistines medžiagas nepakitusius.

 

Vaisių džiovinimo procesas


Naudingi patarimai džiovinant

  • Norėdami išvengti produktų patamsėjimo, dažnai pasitaikančio džiovinimo metu, prieš džiovinimą pamerkite produktus į vandenį su citrinos sultimis.

  • Džiovinkite tik gerai prinokusius (bet nepernokusius) ir sveikus, be jokių gedimo žymių vaisius.

  • Nedėkite dar karštų maisto produktų tiesiai į laikymui paruoštus indus ar maišelius, prieš tai juos atvėsinkite iki kambario temperatūros.

  • Jau sudžiovintus ir paruoštus žiemai produktus patartina laikyti sausoje ir gerai vėdinamoje patalpoje.

  • Geriausia produktus pjaustyti ne mums įprastais geležiniais ar plieniniais, o keramikiniais peiliais. Šie peiliai niekaip nereaguoja su pjaustomais produktais. Pjaustant daržoves ar vaisius, ant jų nelieka metalo prieskonio, toks peilis yra kietesnis už plieninį, todėl ilgiau išlieka labai aštrus.