Žalieji kokteiliai – sveika ir skanu


 

Žinomos žaliavalgės Victorios Boutenko visame pasaulyje išpopuliarinti žalieji kokteiliai pastaraisiais metais mūsuose taip pat tapo savotiškai madingi. Ir reikia pasakyti, tai išties puiki ir naudinga mada. Šie kokteiliai paruošiami labai greitai ir yra tiesiog nuostabus energijos ir mineralų šaltinis. Ne vienam jie padėjo sulieknėti arba atsisakyti kavos, saldumynų ir kitų nesveikų ir kaloringų užkandžių.
 
Žalieji kokteiliai labai lengvai virškinami. Gerai išplaktame kokteilyje žalių lapų ir vaisių ląstelės yra puikiai suskaidomos, dėl to organizmas gali lengviau įsisavinti maistingąsias medžiagas. Pasak Victorios Boutenko, maistinės medžiagos iš tokių kokteilių pradedamos absorbuoti jau burnoje.
 
Skirtingai nei sultys, žalieji kokteiliai yra visavertis maistas, nes iš jų nepašalinamos skaidulos. Kuo pastarosios svarbios? Jos ne tik padeda geriau virškinti, bet ir yra labai svarbios organizmui šalinant toksinus.
 
Žaliuosiuose kokteiliuose gausu chlorofilo. Natūraliosios medicinos atstovų pastebėta, jog chlorofilo molekulė (arba kitaip, žalias pigmentas) yra labai panaši į žmogaus kraujo hemoglobino molekulę. Taigi organizmas šią medžiagą labai gerai ir beveik be pastangų įsisavina.
 
Mitybos specialistai teigia, kad daugelio žmonių valgiaraštyje yra gerokai permažai žalumynų. Nepakankamai jų valgo ne tik mėsavalgiai, bet ir vegetarai. Kasdien išgerdami 2-3 stiklines žaliojo kokteilio, per dieną suvartosite pakankamą kiekį žalialapių augalų.
 

Kaip pasigaminti žaliojo kokteilio?

Žaliuosius kokteilius ruošti labai paprasta. Tereikia turėti elektrinį plakiklį, vaisių ir žalumynų. Užtruksite vos kelias minutes.

Nepraktikuojantiems žaliavalgystės patartina tokį kokteilį maišyti iš maždaug 60 procentų vaisių (geriausiai nerūgščių) ir 40 procentų žalialapių daržovių, prieskoninių žolelių ar laukinių žolių. Dabar pats žalumynų ir vaisių pikas – taigi galite eksperimentuoti, atrasti naujus skonius.

Žinovai pataria vienu metu nemaišyti labai daug skirtingų ingredientų (geriausia 2 - 4).

Žaliąjį kokteilį, be abejo, skaniausia ir naudingiausia gerti ką tik suplaktą. Tačiau prireikus, galima laikyti ir dvi tris dienas šaldytuve – maistinės vertės nepraranda. 

 

Keletas žaliųjų kokteilių receptų. Išbandykite!

Vidutinio dydžio sultinga prinokusi kriaušė, 100 g gerai prinokusio meliono, 100 g cukinijos, saujelė petražolių, saujelė špinatų, stiklinė (250 ml) kambario temperatūros vandens (gali būti paprastas arba negazuotas mineralinis).

Nuluptą kriaušę, melioną ir cukiniją padalykite į kelias dalis (kad būtų patogiau trinti). Visus išvardytus produktus sudėkite į trintuvą, supilkite vandenį ir gerai sutrinkite, kol taps vientisa mase.

2 obuoliai (geriausiai tiktų saldūs, šiek tiek miltingi, pvz., alyviniai), sauja aviečių, sauja šilauogių (arba mėlynių), šaukštelis medaus, didelė sauja mėgstamų žalialapių salotų, žiupsnelis cinamono, stiklinė vandens.

Obuolius nulupkite, perpjaukite į keturias dalis ir išimkite sėklas. Visus ingredientus sudėkite į plakiklį, sukrėskite medų, supilkite vandenį ir gerai išplakite.

Du salierų kotai, saujelė petražolių, puodelis mėlynių, du nedideli bananai ir stiklinė vandens.

Salierų kotus supjaustykite gabalėliais. Visus produktus dėkite į plakiklį ir plakite. Plakite šiek ilgėliau, nes salierų kotai paprastai būna gana kieti ir nelengvai sutrinami.

Du sultingi gerai prinokę pomidorai, paprika, ryšulėlis petražolių, keli šviežių bazilikų lapeliai, žiupsnelis druskos ir juodųjų pipirų, skiltelė česnako, pusės stiklinės vandens.

Nuo pomidorų nulupkite odelę. Pomidorus ir papriką supjaustykite gabalėliais, kad būtų lengviau plakti. Viską dėkite į plakiklį ir gerai išplakite. Jei kokteilis kiek per tirštas, įpilkite dar šiek tiek vandens. Jei trūksta skonio, dar truputį pasūdykite.

Kelios prinokusios kriaušės, gerai prinokęs didelis persikas (arba pora mažesnių), ryšulėlis mėtų, stiklinė vandens.

Kriaušes nulupkite, padalinkite į keturias dalis, išimkite sėklas, persiką taip pat perpjaukite, išimkite kaulą. Visus ingredientus išplakite plakikliu. Šis kokteilis ypač skanus atvėsintas.

 

Šaltinis: ji24.lt