Ką pasirinkti, sulčiaspaudę su siauresne ar plačia padavimo anga?


Lėtaeigė sulčiaspaudė plačia anga

 

Lėtaeigė sulčiaspaudė su plačia anga – ar verta į tai kreipti dėmesį?

Pirkėjai, nusprendę pirkti lėtaeigę sulčiaspaudę, susiduria su didele jų pasiūla. Prasideda lyginimas pagal techninius parametrus, funkcijas, konstrukciją, ne paskutinėje vietoje atsiduria ir gamintojo žinomumas. Paskutiniu metu bene dažniausiai užduodamas klausimas – ar verta pirkti lėtaeigę sulčiaspaudę su plačia padavimo anga?

 

Lėtaeigė sulčiaspaudė su plačia anga – ar verta į tai kreipti dėmesį?

 

Vienareikšmiškai į šį klausimą atsakyti negalima, kadangi skirtingi pirkėjai turi skirtingus lūkesčius, pagal kuriuos renkasi sulčiaspaudę. Panagrinėkime kai kuriuos lėtaeigių sulčiaspaudžių praktinius aspektus, kurie padės lengviau apsispręsti, verta įsigyti sulčiaspaudę su plačia anga ar su paprasta.

 

Produktų paruošimo laikas

Į plačios angos sulčiaspaudę galima dėti nesmulkintus ar mažiau smulkintus produktus arba didesnį kiekį vienu metu. Tokie produktai kaip morkos, mažesni obuoliai ir apelsinai, kiviai, bananai nesmulkinti telpa į plačios angos sulčiaspaudę ir smulkinti jų nebūtina. Spaudžiant uogas ar kitus smulkius produktus, jų vienu metu galima suberti didesnį kiekį. Lėtaeigių sulčiaspaudžių su plačia anga sulčių spaudimo greitis labai nesiskiria, bet sutaupomas laikas produktų smulkinimo sąskaita.

 

Produktų paruošimo laikas

 

Vaisių ir daržovių paruošimas

Nepriklausomai nuo sulčiaspaudės padavimo angos dydžio, dalį produktų vis tiek reikia smulkinti ar išimti sėklas arba kauliukus. Visų lėtaeigių sulčiaspaudžių instrukcijose pabrėžiama, kad spaudžiant sultis iš kaulavaisių (vyšnių, slyvų, persikų, abrikosų ir pan.) būtina išimti kauliukus, todėl šiuo atveju sulčiaspaudės angos dydis neturi jokios reikšmės. Spaudžiant sultis iš populiariausių vaisių Lietuvoje – obuolių, prieš tai juos reikia taip pat paruošti. Prekybos centre pirkti obuoliai dažniausiai atrodo dailiai ir retai galima surasti juose kirminą, nes nuo cheminių medžiagų jų oda blizga tarsi vašku dengti. O štai savo sode augintų obuolių pasitaiko visokių – ir pradėjusių gesti, ir su kirminu viduje ir šiaip, ne taip dailiai užaugusių, todėl juos dažniausiai taip pat smulkiname. Kaip suvalgę obuolį išmetame graužtuką, taip ir spaudžiant sultis dauguma išpjauna obuolio šerdį, o sultis spaudžia tik iš valgomos obuolio dalies. Taigi, matome, kad kartais visai nesvarbu sulčiaspaudės anga, nes vaisius ar daržoves smulkinti reikia dėl jų pačių sandaros ar būklės.

 

Prieš spaudžiant sultis, produktus reikia paruošti

 

Sulčių kokybė

Ar sulčiaspaudės padavimo angos dydis įtakoja sulčių kokybę? Pats padavimo angos dydis įtakos nedaro, tačiau sulčių kokybė priklauso nuo to, kaip produktai paruošti spaudimui. T.y. daugeliu sulčiaspaudžių spaudžiant sultis iš labiau smulkintų produktų, sultys gaunamos grynesnės ir vientisesnės (labiau pertrintos). Iš stambių, nesmulkintų produktų spaustose sultyse labiau jaučiasi smulkūs, iki galo nepertrinti produktų gabalėliai. Taigi, nepriklausomai nuo sulčiaspaudės angos dydžio, spaudžiamus produktus patartina smulkinti, kas, beje, parašyta ir tų pačių plačios angos lėtaeigių sulčiaspaudžių instrukcijose. Norint išgauti maksimalią sulčių išeigą ir aukščiausią sulčių kokybę, padavimo angos dydis naudos neduoda, gal net priešingai.

Grynos ir vientisos sultys

 

Sulčiaspaudžių ilgaamžiškumas ir patikimumas

Spaudžiant sultis iš smulkintų vaisių ar daržovių ne tik išgaunamos tyresnės sultys, bet ir mažiau apkraunamas sulčiaspaudės variklis ir kitos dalys. Nesunku įsivaizduoti, kad suspausti nesmulkintą morką žymiai sunkiau nei perpjautą į keturias dalis. Ta didesnė apkrova veikia sietelį, spaudimo sraigtą, reduktorių ir kitas sulčiaspaudės dalis. Dėl patiriamos apkrovos mažėja ilgaamžiškumas ir patikimumas, o pati sulčiaspaudė linkusi dažniau strigti.

 

Lėto spaudimo technologija

 

 

Apibendrinant galima pasakyti, kad šiais laikais, kai daugelis bando suspėti su pašėlusiu gyvenimo tempu, lėtaeigė sulčiaspaudė su plačia anga gali sutaupyti laiko, nes produktus smulkinti tikrai reikės mažiau. Skubantiems mažiau ar tiems, kuriems sulčių kokybė yra pirmoje vietoje, sulčiaspaudės padavimo angos dydis neturėtų tapti pagrindiniu pasirinkimo kriterijumi. Bet kokiu atveju skirtumas tarp plačios angos ir kitų lėtaeigių sulčiaspaudžių iš tiesų nėra esminis, kaip kad pateikiama gražiose reklamose.