Šiuolaikiškas maisto konservavimo būdasTurite daug uogų, vaisių, daržovių? Sandėliukai ir šaldytuvai net lūžta nuo rudens gėrybių atsargų? Žiūrite į kampe sukrautas cukinijas, moliūgus, pomidorus ir vis sukate galvą, kur juos dėti arba kaip paruošti šias atsargas žiemai, kad jose liktų kuo daugiau naudingų medžiagų? Kyla Ddaugybė klausimų, o Žalios Virtuvės specialistai pataria: įsigykite vaisių ir daržovių džiovintuvą (džiovyklę).
|
DDžiovinimo laukia sodo ir daržo gėrybės
|
Kam man to reikia?Teigiate, kad neturite sodo su žaliuojančiomis lysvėmis, tad nereikia ir džiovintuvo? Va čia ir esate neteisūs. Prietaisas labai daug vietos lentynoje neužima, o pasirūpinti sveikata, ištisus metus valgant natūralius, vertingų maistinių medžiagų turinčius vaisius ar daržoves, tikrai padeda. Švieži produktai greitai genda, reikia skubėti juos valgyti, o pasinaudojus maisto džiovykle jų galiojimą laiką prailginsime gerokai. Produktus sudėjote ant padėklų, įjungėte džiovintuvą ir beveik viskas: retsykiais reikia žvilgtelti kas vyksta, sukeisti vietomis padėklus, pakoreguoti temperatūrą ir išimti jau išdžiūvusius produktus. |
![]() Džiovintos gėrybės |
Kaip tai veikia?Džiovintuvo veikimo principas remiasi šilto oro cirkuliacija – pučiamas oras išgarina vaisiuose, daržovėse esančius skysčius, jos beveik nepakeičia spalvos, išdžiovintas maistas išlaiko visus fermentus ir maistines medžiagas nepakitusius. Džiovinimo metu cirkuliuoja ne karštas, o šiltas oras, todėl gerybėse esantys vitaminai nesuyra ir ilgam užsikonservuoja. |
Horizontali oro tėkmės sistema džiovintuve Excalibur
|
Oro srautą formuoja ventiliatorius, kuris geriausia, kad būtų įtaisytas nugarinėje pusėje, kad tiksliau ir efektyviau paskirstytų įkaitusį orą, išdžiovintų maistą geriau ir tolygiau. Jis pučia pastovaus galingumo, tolygų oro srautą, dėka kurio ir vyksta dehidratacijos procesas. Kaitinimo elementas iš aplinkos įtrauktą orą pašildo, nors gali ir įkaitinti iki 70°C. Sandarus korpusas prietaiso viduje padeda išsaugoti reikiamą mikroklimatą, kartu produktus saugo nuo dulkių. Tiesa, prekyboje yra skirtingų džiovintuvų, kurių darbo procesas dėka papildomų prietaisų gali nedaug skirtis. Pavyzdžiui, turėti mechaninį arba skaitmeninį valdymą bei laikmatį, horizontalią arba vertikalią oro tėkmės sistemą. Itin patogūs džiovintuvai, kuriuose džiovinimo skyrius būna padalintas į dvi sekcijas (su dviem ventiliatoriais). Dvigubo ventiliatoriaus technologijos suteikia galimybę naudoti džiovintuvą visu arba puse pajėgumo, taigi galite pasirinkti, ar džiovinsite keturis, penkis ar devynis maisto padėklus.
|
Į ką atsižvelgti renkantis maisto džiovintuvą?Renkantis bet kokį prietaisą pirmiausia reikia atsakyti sau į klausimą, kokiam tikslui jį renkatės, susipažinti su pagrindiniais prietaiso rodikliais. Labai trumpai reikšmingiausi džiovintuvų privalumai (nors ir ne būtinybė):
|
Ką džiovinsime?Dažniausiai lietuvių mėgstami džiovinti produktai – obuoliai, kriaušės, pomidorai, grybai, arbatžolės...Tačiau sąrašas tikrai nepilnas. Truputį pasukus galvą galima susidžiovinti nuostabių (ir sveikų) skanėstų. Tarkime, galite pasidžiovinti naminio sūrio su pikantiškais prieskoniukais, ruginės duonos, bananų, morkų riekelių (vietoje riebaluose plaukiančių bulvių traškučių), kildinti mielinę tešlą...
Egzistuoja džiovintuvai, kuriuose galima gaminti naminį jogurtą. Taip ir vietos namuose sutaupysite – nereikės dviejų prietaisų. Na, džiovintuvo privalumus galėtų įvertinti ir naminės kosmetikos fanės. Ir kas aktualu nebūtinai tik aromaterapeutėms - jame patogu džiovinti aromatines, prieskonines bei vaistines žoleles. Šiek tiek netikėta, bet netgi rankų darbo popierių ar fotopopierių!
|
|
Pabaigai – keletas praktiškų patarimų
|
![]() Produktų džiovinimas – puiki ir daugeliui priimtina maisto saugojimo alternatyva. Tiesa, vis tik džiovinant nedidelė dalis vitaminų ir mineralinių medžiagų dingsta, bet tikrai ne tiek, kiek konservuojant tradiciniu būdu.
|